Stek z rostbefu w cebuli z salsą truskawkową

Stek z rostbefu w cebuli z salsą truskawkową
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 szklanki grubo posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy diżońskiej
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2,25 kg stek z rostbefu (ok. 5 cm grubości)
  • gruboziarnista sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zmiksuj cebulę, czosnek, ocet, musztardę i pieprz w malakserze na gładki sos. W czasie miksowania dodaj trochę oliwy i przelej marynatę na płytki półmisek. Ułóż w nim stek z rostbefu pokryj marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na 4 godziny, obracając od czasu do czasu.
Rozgrzej gril. Usuń z mięsa większość marynaty i posyp z obu stron solą. Ułóż stek na grillu i przykryj pokrywą. Przypiecz z jednej strony przez 12 min, a następnie obróć o 90 stopni, żeby zrobiła się na nim grillowa kratka. Odwróć stek na drugą stronę i smaż mniej więcej tak samo długo, by otrzymać produkt średnio wysmażony (użyj termometru do mięsa – powinien wskazywać 57°C). Daj polędwicy odpocząć przez 5 minut przed pokrojeniem. Resztki marynaty można podgrzać i podać osobno oprócz salsy truskawkowej (przepis poniżej) lub omaścić nią gotowane ziemniaki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE