Stek rib-eye z brokułami i ostrygami

Stek rib-eye z brokułami i ostrygami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Przepis

Składniki:
sos ostrygowy:
3 łyżki masła (45 ml)
1 szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
12 wyłuskanych ostryg, posiekanych (płyn zachowany)
½ litra szklanki bulionu cielęcego
1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)
1 łyżka sosu Worcesterhire (15 ml)
szczypta pieprzu cayenne
sól i świeżo mielony pieprz

brokuły smażone z ostrygami:
1 brokuł, zblanszowany, pokrojony na kawałki
2 łyżki oliwy (30 ml)
12 wyłuskanych ostryg, płyn zachowany
1 szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru o długości 2,5 cm, posiekany
¼ szklanki miodu (60 ml)
¼ szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu (60 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny
szczypta pieprzu cayenne
sól i świeżo mielony pieprz

stek rib-eye:
4 steki rib-eye o grubości 4 centymetrów
sól i pieprz

grillowane boczniaki ostrygowate:
3 łyżki oliwy (45 ml)
450 g boczniaków ostrygowatych
sól i pieprz

Przygotowanie:
Sos ostrygowy: w rondlu ma średnim ogniu roztapiamy masło i podsmażamy przez 2 minuty szalotkę i czosnek, aż zaczną się zrumieniać. Dodajemy bulion cielęcy i śmietankę. Gotujemy 5 minut. Dodajemy ostrygi i zachowany płyn. Dodajemy sos Worcestershire i pieprz cayenne. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Trzymamy w cieple. Brokuły smażone z ostrygami: w woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotkę, czosnek i imbir. Dodajemy ostrygi i zachowany płyn. Dodajemy brokuły, miód, sos sojowy i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe składniki. Trzymamy w cieple. Steki: mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Nacieramy solą i świeżo tłuczonym pieprzem. Na żeliwnej patelni grillujemy mięso na oliwie przez 5 minut. Przewracamy i smażymy 2-3 minuty z drugiej strony. Przekładamy na talerz, przykrywamy luźno folią aluminiową, odstawiamy. Boczniaki ostrygowate: grzyby przesmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Podanie: steki podajemy z sosem i grzybami. Brokuły z ostrygami podajemy jako dodatek.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE