Stek pod przykrywką

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis


Ciasto:
350 g zmrożonego startego łoju
700 g przesianej mąki
łyżeczka soli
ok. 400 ml zimnej wody

Nadzienie:
500 g rumsztyku pokrojonego w kostkę
200 g pokrojonego w kostkę bekonu
posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
mała starta marchewka
łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki sosu pomidorowego
2 filiżanki bulionu
3 łyżki skrobi kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie
pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

Ciasto:
Starty łój posypać 100 g mąki. Przesiekać, żeby tłuszcz nie kleił się do stolnicy. Przełożyć go do dużej miski i mieszając wsypać resztę mąki i sól. Stopniowo dolewać wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatać przez 2-3 minuty. Owinąć folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką. Wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasta z łojem nie trzeba podpiekać przed dodaniem nadzienia.

Nadzienie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przyprawioną wołowinę. Dodać bekon i smażyć, aż się zrumieni. Usunąć wszystko z patelni. Rozgrzać masło i zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i smażyć przez 2-3 minuty. Dorzucić wołowinę z bekonem. Dolać bulion, sos Worcestershire i sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Powoli wlać skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę pietruszki i schłodzić.
Wyłożone ciastem natłuszczone foremki napełnić schłodzonym nadzieniem. Przykryć płatami ciasta. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem przestudzić.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE