Śródziemnomorski kuskus

Śródziemnomorski kuskus
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Inne

Składniki:

  • 12 suszonych moreli
  • 2 miarki bulionu niskosodowego
  • 12 oliwek Kalamata (bez pestek)
  • ½ miarki młodej szalotki (3 sztuki)
  • półtorej miarki kuskusu*
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Morele kroimy na drobne kawałeczki. Przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem, w razie potrzeby doprawiamy solą i zagotowujemy. Kroimy oliwki i szalotkę (łącznie z zielonymi częściami warzywa). Kuskus przesypujemy do naczynia i zalewamy zagotowanym „morelowym” bulionem. Dodajemy pozostałe składniki. Naczynie przykrywamy folią spożywczą na kilka minut. Przed podaniem delikatnie mieszamy całość widelcem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE