Spring rolls

Spring rolls
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

  • małe opakowanie makaronu fasolowego (wermiszelu)
  • pół filiżanki twardego tofu pokrojonego „w zapałkę”
  • po łyżce tamari i kecap manis
  • 8-10 arkuszy papieru ryżowego
  • płat nori pokrojony w paski
  • starta marchewka
  • pokrojony w paski ogórek
  • pokrojone w paski awokado
  • 4 posiekane dymki
  • po pół filiżanki mięty i kolendry
  • 1/3 filiżanki tamari
  • łyżeczka oleju sezamowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kiedy zmięknie, odcedzić. Tofu włożyć do rondelka, dodać tamari, kecap manis i odrobinę wody. Gotować, aż tofu zrobi się lepkie i chrupiące. Nie mieszać, a jedynie odwrócić raz, czy dwa. Zanurzyć arkusz papieru ryżowego we wrzątku i położyć na płaskiej powierzchni. Na papierze ułożyć paski nori, trochę marchewki, paski ogórka i awokado. Wszystko przykryć kawałkami tofu i odrobiną makaronu. Posypać dymką, kolendrą i miętą. Zwinąć.
Z tamari i oleju sezamowego przygotować sos do zamaczania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA