Spring rolls

Spring rolls
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

  • małe opakowanie makaronu fasolowego (wermiszelu)
  • pół filiżanki twardego tofu pokrojonego w zapałkę
  • po łyżce tamari i kecap manis
  • 8-10 arkuszy papieru ryżowego
  • płat nori pokrojony w paski
  • starta marchewka
  • pokrojony w paski ogórek
  • pokrojone w paski awokado
  • 4 posiekane dymki
  • po pół filiżanki mięty i kolendry
  • 1/3 filiżanki tamari
  • łyżeczka oleju sezamowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kiedy zmięknie, odcedzić. Tofu włożyć do rondelka, dodać tamari, kecap manis i odrobinę wody. Gotować, aż tofu zrobi się lepkie i chrupiące. Nie mieszać, a jedynie odwrócić raz, czy dwa. Zanurzyć arkusz papieru ryżowego we wrzątku i położyć na płaskiej powierzchni. Na papierze ułożyć paski nori, trochę marchewki, paski ogórka i awokado. Wszystko przykryć kawałkami tofu i odrobiną makaronu. Posypać dymką, kolendrą i miętą. Zwinąć.
Z tamari i oleju sezamowego przygotować sos do zamaczania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE