Specjalny sos Lucindy

Specjalny sos Lucindy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:
3 łyżki oleju szafranowego
1,2 kg słodkiej cebuli
½ szklanki musztardy w proszku
1 łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy
⅓ szklanki octu z cydru
1 szklanka jasnego piwa

Przygotowanie:
Rozgrzewamy na ostrym ogniu dużą patelnię. Wlewamy olej szafranowy. Kolistym ruchem rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy cebulę do miękkości, często mieszając, około 30 minut. Dodajemy musztardę w proszku, sól i kurkumę. Cały czas mieszając, podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy ocet z cydru. Zwiększamy ogień. Wlewamy piwo i często mieszając, smażymy, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga: musztardę można przechowywać w lodówce około tygodnia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE