Spanakopita

Spanakopita
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • pęczek szpinaku (ok. 320 g)
  • 2 łodyżki posiekanego koperku i dymki
  • 4 pokrojone zielone szalotki
  • 300 g fety
  • 100 g ricotty
  • 40 g (1/2 szklanki) drobno startego sera (kefalograviery
  • parmezanu lub pecorino)
  • 5 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • roztopione masło lub oliwa z oliwek do polania
  • 375 g ciasta filo (nie mrożonego)
  • 185 g roztopionego masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Najpierw kroimy szpinak, dymkę i koperek. Bierzemy ciasto fillo i smarujemy każdą warstwę masłem. Pół paczki ciasta dajemy na spód formy, resztę na wierzch. Rozgniatamy fetę. Dorzucamy kilka łyżek pecorino. Dodajemy ricottę i jajka. Posypujemy gałką muszkatołową i dorzucamy trochę bułki tartej. Dodajemy pieprzu i oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojoną zieleninę i wszystko mieszamy. Następnie wykładamy masę na blachę z ciastem. Kładziemy wierzchnie warstwy ciasta, smarując każdą masłem. Odcinamy nadmiar ciasta i zawijamy brzegi do środka. Nacinamy wierzch w romby i spryskujemy wodą.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE