Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili

Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oczyszczamy i kroimy kalmara. Siekamy pietruszkę. Chleb łamiemy na kawałki i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Wrzucamy makaron do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy czosnek i chili. Dodajemy pokrojonego kalmara. Smażymy przez minutę. Następnie zmniejszamy płomień i dokładamy anchois. Kiedy filety się roztopią dolewamy wino i odrobinę oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Dodajemy pomidorki i sporo pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie przekładamy na talerz i posypujemy zrumienionym chlebem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE