Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
120 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę (do wyboru)
475 g mielonej wołowiny lub wołowiny wymieszanej pół na pół z wieprzowiną
gruba sól
½ szklanki czerwonego lub białego wina
840 g puszka najlepszej jakości pomidorów, zmiksowanych
½ szklanki śmietany lub mleka
świeżo mielony pieprz czarny
¼ łyżeczki roztartej czerwonej papryki chili w płatkach
475 g spaghetti lub innego makaronu
½ łyżki masła
½ szklanki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu. Wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, marchewkę i seler. Podsmażamy na małym ogniu do lekkiego zrumienienia przez około 12 minut. Wrzucamy pancettę i wołowinę. Zrumieniamy, rozdzielając mięso na małe kawałki i smażymy 10 do 15 minut. Odlewamy większość tłuszczu. Dorzucamy 1 łyżeczkę soli. Wlewamy wino do mieszaniny z wołowiną, żeby zdeglasować patelnię. Mieszając, zeskrobujemy przywarte kawałki mięsa z dna patelni. Gotujemy około 2 minut, aż prawie całe wino wyparuje. Przelewamy pomidory. Dokładamy śmietanę. Doprawiamy pieprzem i płatkami chili. Dusimy na małym ogniu około 40 minut, aż sos zgęstniej. Zaczynamy gotować makaron na 10 minut przez końcem gotowania sosu. Doprowadzamy do wrzenia duży garnek wody. Solimy obficie. Wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente około 8 minut. Odcedzamy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE