Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Tobie i Matt (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis



Duszona wołowina
300 g łopatki wołowej, pokrojonej w kostkę
1 cebula, obrana i posiekana
1 marchew, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na plasterki
1 liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
woda

Sos
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
1 cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
1 łodyga selera, umyta i drobno posiekana
oliwa
8 pomidorów bez skórki i pestek, pokrojonych w ćwiartki
chianti classico lub inne dobre czerwone wino
oliwa extra vergine
sól i świeżo mielony czarny pieprz
12 listków szałwii, drobno posiekanych
liście natki pietruszki, umyte i drobno posiekane
320 g spaghetti
świeżo starty parmezan


Duszona wołowina
Wrzuć do dużego garnka wszystkie składniki, zalej wodą i zagotuj, a następnie przykryj garnek i zmniejsz ogrzewanie na tyle, aby utrzymywać delikatne wrzenie. Co 10 min mieszaj i sprawdzaj czy woda za bardzo nie odparowała. Mięso musi być zawsze zanurzone – jeśli trzeba, dolewaj wody. Po dwóch godzinach mięso powinno być miękkie i rozpadające się. Gdy będzie gotowe, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostudzenia prawie do temperatury pokojowej.

Sos
Gdy mięso stygnie, przygotuj sos. Włóż do rondla czosnek, cebulę, seler i 4 łyżki oliwy i smaż na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną, nie zmieniając koloru. Przełóż mięso z garnka do miski i odstaw. Przecedź wywar do innego garnka, a warzywa wyrzuć. Dodaj miąższ z pomidorów i delikatnie duś, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaj trochę wina do usmażonych, miękkich jarzyn. Kiedy odparuje, wlej przecedzony wywar, zwiększ intensywność ogrzewania i odparuj ciecz, zmniejszając jej objętość do takiej samej, jaką zajmuje ugotowane mięso. Zdejmij garnek z ognia. Podziel mięso na małe kawałki, dodaj do sosu i skrop oliwą. Wymieszaj sos bolognese z ulubionym makaronem i przybierz szałwią i natką pietruszki oraz posyp świeżo startym parmezanem. Dopraw do smaku i podawaj natychmiast.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ewelciass 7 lat temu

tak jest, tak jest tylko ja jeszcze dodaje pieczarki, bo uwielbiam;)

ala222 7 lat temu

Prawdziwe bolognese to mielona wołowina, cebula, czosnek, czerwone wino, pomidory, ser!!! Inne to jakieś 'udomowione" podróby!!!!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE