Spaghetti bolognese

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
5 godzin

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zmiel w malakserze cebulę, marchewkę, seler i czosnek na ziarniste puree. Postaw duży rondel na średnim ogniu i rozgrzej w nim tyle oliwy, żeby przykryła dno. Dodaj puree warzywne i obficie dopraw je solą. Smaż często mieszając, aż woda odparuje, a warzywa ładnie się zrumienią, przez 15-20 minut. Cierpliwości, dzięki temu danie zyska wspaniały aromat. Dodaj mieloną wołowinę i dopraw ją garścią soli. ZRUMIEŃ WOŁOWINĘ! Rumiane jedzenie to marzenie. Nie idź na skróty. Smaż kolejne 15-20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż mieszając, aż się zrumieni, przez 4-5 minut. Dolej wino. Duś, aż płyn zredukuje się o połowę, przez kolejne 4-5 minut. Zalej mięso wodą tak, żeby sięgała 2,5 cm ponad zawartość rondla. Dodaj liście laurowe oraz tymianek i delikatnie przemieszaj, żeby składniki się połączyły. Doprowadź sos do wrzenia i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W miarę odparowywania wody, dolewaj po 2-3 szklanki. Nie obawiaj się, że sos będzie za rzadki – zawsze można go odparować. Trzeba cały czas dolewać wodę i redukować. W tym czasie sos nabiera aromatu. Jeśli wlejesz na początku za dużo wody, zrobisz sos z gotowanym mielonym mięsem zamiast gęstego mięsnego sosu o bogatym smaku. Mieszaj i PRÓBUJ od czasu do czasu. Posól, jeśli trzeba. Duś sos przez 3,5-4 godziny. Na 30 minut przed końcem zagotuj duży garnek wrzątku na spaghetti. Wodę na makaron trzeba KONIECZNIE dobrze posolić. Jak ocean! SPRÓBUJ! Jeśli makaron będzie niedosolony, sos może być wspaniały, a smak dania i tak będzie mdły. Kiedy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i gotuj 1 minutę krócej niż zalecono na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki wody, w której gotował się makaron. W czasie, gdy makaron się gotuje, odłóż połowę sosu do miski i odstaw na bok. Odsącz makaron ugotowany al dente i wymieszaj z sosem pozostałym w rondlu. Jeśli trzeba, dodaj trochę sosu z miski, żeby danie miało odpowiednie proporcje. Wlej do rondla zachowaną wodę i gotuj sos z makaronem na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, posyp sos garścią parmezanu i polej dobrą oliwą extra vergine. Energicznie wszystko przemieszaj. Serwuj porcje w miskach albo wszystko w jednej dużej misie. Posyp resztą parmezanu i od razu podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE