Spaghetti amatriciana

Spaghetti amatriciana
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 15 dag pancetty lub wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 4 szalotki pokrojone w półplasterki
  • ½ łyżeczki płatków papryki
  • 2 puszki obranych pomidorów
  • lekko zmiksowanych w blenderze
  • 1 paczka makaronu spaghetti (500 gram)
  • świeżo starty ser pecorino romano lub parmezan

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotować wodę w dużym garnku. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić pancettę i smażyć na dużym ogniu do wytopienia się tłuszczu, aż będzie chrupka – 6 do 8 minut. Odlać tłuszcz i zmniejszyć ogień. Dodać drugą łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wsypać pokrojone szalotki, płatki papryki i smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać pomidory i doprowadzić do wrzenia zwiększając płomień. Następnie zmniejszyć płomień i gotować pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać drugą łyżkę masła. Wrzątek posolić, wrzucić spaghetti i ugotować al dente 2 minuty krócej niż nakazuje przepis na opakowaniu. Sprawdzić jędrność makaronu. Odcedzić i wrzucić do sosu. Wymieszać i podawać posypany tartym serem pecorino romano.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE