Souvlaki

Souvlaki
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis

Kofta:
pokrojona w kostkę jagnięcina
szczypta mielonej kolendry
łyżeczka kminu
skórka z cytryny
posiekane chili
pieprz
pół filiżanki ziół (natki pietruszki, tymianku, kolendry i mięty)
2 rozgniecione ząbki czosnku
sumak

Tzatziki:
1 ½ kg startych ogórków
2 łyżki i 100g soli
2 ½ litra jogurtu naturalnego
2 posiekane ząbki czosnku

Tzatziki:
Do startych ogórków dodać 2 łyżki soli. Odstawić na noc. Jogurt wymieszać ze 100g soli, przełożyć na ściereczkę i zawiesić nad miską na całą noc. Odcisnąć płyn z ogórków i jogurtu. Połączyć wszystko z czosnkiem.

Kofta:
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i schłodzić. Usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na placki pita, dodać pomidor, sałatę i tzatziki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE