Souvlaki

Souvlaki
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przygotowanie:

Kofta:
pokrojona w kostkę jagnięcina
szczypta mielonej kolendry
łyżeczka kminu
skórka z cytryny
posiekane chili
pieprz
pół filiżanki ziół (natki pietruszki, tymianku, kolendry i mięty)
2 rozgniecione ząbki czosnku
sumak

Tzatziki:
1 ½ kg startych ogórków
2 łyżki i 100g soli
2 ½ litra jogurtu naturalnego
2 posiekane ząbki czosnku

Tzatziki:
Do startych ogórków dodać 2 łyżki soli. Odstawić na noc. Jogurt wymieszać ze 100g soli, przełożyć na ściereczkę i zawiesić nad miską na całą noc. Odcisnąć płyn z ogórków i jogurtu. Połączyć wszystko z czosnkiem.

Kofta:
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i schłodzić. Usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na placki pita, dodać pomidor, sałatę i tzatziki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA