Souvlaki

Souvlaki
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis



Jagnięce
700g łopatki jagnięcej, pokrojonej w 2cm kostkę
250ml czerwonego wina
4 listki laurowe

Z kurczaka
700g filetu z udźca kurczaka, pokrojonego w 2cm kostkę
100ml oliwy z oliwek
2 łyżki ziaren kolendry, grubo rozgniecionych

Wieprzowe
700g łopatki wieprzowej, pokrojonej w 2cm kostkę
250ml czerwonego wina
1 jabłko, obrane i pokrojone na plasterki

Bejca
100ml oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól
2 łyżki oregano

Dodatki
chlebki pita
zielona sałata
pomidory, pokrojone w półplasterki
cebula, pokrojona w piórka
ogórek, obrany i pokrojony w półplasterki

Przygotowanie
Zamarynuj mięso. Jagnięcinę w winie z dodatkiem liści laurowych, kurczaka w oliwie z dodatkiem kolendry, a wieprzowinę w winie z dodatkiem jabłek. Odstaw do lodówki na kilka godzin, albo na noc. Przygotuj bejcę. Wmieszaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ponadziewaj mięso na szpikulce i wstaw na mocno rozgrzany gril. Smaż przez 7-9 minut, co parę minut przewracając i smarując bejcą. Podawaj w chlebkach pita, z sałatką z zielonej sałaty, pomidorów, cebuli i ogórka.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE