Sos z czerwonego wina

Sos z czerwonego wina
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 3 paski skórki z pomarańczy
  • ¼ laski cynamonu
  • 3 jagody jałowca
  • 2 goździki
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 butelka czerwonego wina
  • 3 kostki cukru
  • 75 g schłodzonego masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Weź skórki z pomarańczy, cynamon, jagody jałowca, goździki, ziarna czarnego pieprzu i zawiń w muślin. Włóż do rondla, wlej butelkę czerwonego wina. Doprowadź do wrzenia i odparowuj, aż pozostanie sto mililitrów. Wyjmij woreczek, wyciśnij cały płyn. Dorzuć trzy kostki cukru, potrząśnij rondlem, postaw na ogniu. Tuż przed podaniem dorzuć schłodzone masło w kostkach i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do smażonego łososia z kwaszoną kapustą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA