Sos warzywno-pomidorowy

Sos warzywno-pomidorowy
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Czas przygotowania:
2 godziny, 15 minut

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów pokrojonych w ósemki
  • 2 czerwone papryki pozbawione nasion i przecięte wzdłuż na 8 pasków
  • 1 duża cebula pokrojona w pióra
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
  • 1 małe chilli bez nasion
  • posiekane (dowolnie)
  • ¼ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj warzywa, ułóż w dużej brytfannie lub na blasze wyłożonej pergaminem. Muszą być w jednej warstwie, żeby piekły się, a nie dusiły, więc w razie potrzeby ułóż je na dwóch blachach. Dodaj czosnek, rozmaryn i chilli (dowolnie). W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem, oliwą, solą i pieprzem. Nałóż łyżką na warzywa i wymieszaj, żeby równo je pokryło. Piecz przez 2 godziny, aż warzywa zaczną się marszczyć. Zostaw do wystudzenia. Zmiksuj. Sos można przechowywać przez tydzień w lodówce albo zamrozić. Zmiksowany można także doprowadzić do wrzenia i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Taki można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE