Sos romesco
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 80g uprażonych migdałów bez skórki
  • 50g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
  • 2 upieczone papryki
  • 3 utarte ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 dojrzałe pomidory bez skórki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • słodka papryka
  • chilli
  • cukier
  • pieprz
Dowolne dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Papryki obrać ze skórki i oczyścić z nasion, zachowując sok, który z nich wypływa. Migdały i orzechy zmiksować w malakserze. Dodać płaty pieczonej papryki i sok, czosnek i pastę pomidorową. Do masy dodać ocet, a potem stopniowo dolewać oliwę. Dodać przyprawy, doprawiając według upodobania. Jeżeli sos jest rzadki można zagęścić go kromką chleba, jeżeli jest zbyt gęsty i nasycony można rozrzedzić ciepłą wodą. Podawać do ryby pieczonej w soli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA