Sos pomidorowy San Marzano

Sos pomidorowy San Marzano
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 8 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 800 g całych pomidorów San Marzano z puszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni, na średnim ogniu do dużego, smaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka i złocistobrązowa. Dorzuć czosnek i smaż przez kilka minut. Zmiksuj pomidory blenderem albo w robocie lub mikserze. Wlej na patelnię. Dorzuć tymianek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, czyli przez 15-20 minut. Podawaj z ulubionym makaronem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA