Sos pomidorowy babci Louise

Sos pomidorowy babci Louise
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 2,7 kg dojrzałych
  • mięsistych pomidorów
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
  • sól morska i utłuczony czarny pieprz
  • do smaku
  • cukier
  • do smaku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1-2 liście laurowe
  • świeży czosnek
  • do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać garnek o grubym dnie. Pomidory umyć, pokroić na pół, włożyć do garnka i doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodać anyż i wanilię. Kiedy pomidory zaczną się gotować, ugnieść, aby szybciej puściły sok. Zmniejszyć ogień i gotować 1-2 godziny, aż powstanie gęsta pasta. Zmiażdżyć ząbki czosnku, gałązki bazylii przełamać na pół, dodać do pomidorów i wymieszać. Na koniec wlać sporą ilość oliwy. Po schłodzeniu sos można przechowywać w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA