Sos pomidorowy – przepis podstawowy

Sos pomidorowy – przepis podstawowy
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów z wyciętymi szypułkami
  • płytko naciętych na krzyż ostrym nożem
  • 100-150 ml oliwy
  • 4 duże szalotki
  • obrane i drobno posiekane
  • listki z gałązki świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • rozgniecione na miazgę płazem noża

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotuj garnek wody. Włóż pomidory do wrzątku, wyjmij po 10 sekundach łyżką cedzakową i zanurz w zimnej wodzie. Obierz je ze skórki i posiekaj. Rozgrzej połowę oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj szalotki, tymianek i czosnek i smaż przez 2-3 min aż będą miękkie, ale nie zrumienione. Dolej do rondla resztę oliwy, dodaj posiekane pomidory i starannie wymieszaj. Wytnij z pergaminu koło o średnicy mniejszej o 1 cm od średnicy rondla i przykryj nim sos (dzięki temu pomidory nie będą wysychać, ale sos będzie swobodnie odparowywał). Maksymalnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 2 godzin, aż sos zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia, ponakładaj do plastikowych pojemniczków i wstaw do zamrażarki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE