Sos pomidorowy 4

Sos pomidorowy 4
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Składniki
1 szklanka (250 ml) oliwy z oliwek
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli
2 roztarte ząbki czosnku
½ łyżeczki (2 ml) suszonego, pokruszonego chilli
1 duża puszka (840 ml) całych, włoskich pomidorów
2 łyżki stołowe (30 ml) koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżeczki (7 ml) cukru
2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanego majeranku
1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanej bazylii
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli

Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Dusić cebulę, czosnek i chilli 5 minut, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać pomidory z sokiem, koncentrat pomidorowy i cukier. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zgęstnieje. Studzić 10 minut. Zmiksować na gładkie puree. Wymieszać z oliwą extra virgin, majerankiem, bazylią i solą. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce lub do 1 miesiąca w zamrażarce.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE