Sos do chińskich pierożków

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 4 łyżki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty chilli - sambal oelek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • cukier do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Składniki wymieszać, dolać trochę przegotowanej wody, by sos był lżejszy. Podawać sos na zimno do maczania. Można dodać czosnek, skórkę z cytryny lub sok z cytryny. Do pierożków podaje się również sam czarny ocet ryżowy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE