Sos cytrusowy

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 0,45 l soku ze świeżych pomarańczy
  • 0,30 l soku ze świeżych grejpfrutów
  • 100-150 g cukru
  • skórki cytrusowe pokrojone w paseczki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfrutów przecedzić dokładnie pozbawiając resztek miąższu. Czysty sok gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy. Dodać cukier i ponownie redukować, aż sos dobrze zgęstnieje. Na koniec dodać sparzone skórki cytrusowe i jeszcze przez chwilę gotować razem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE