Sos chili

Sos chili
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 12 szklanek obranych i posiekanych pomidorów
  • 3 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 2-6 chili
  • pokrojonych w drobną kostkę
  • 5 ząbków czosnku
  • pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka nasion selera naciowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż do garnka pomidory, paprykę, cebulę i czosnek i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 15 min, aż papryka będzie miękka. Dodaj cukier, ocet winny, sól i przyprawy i gotuj dalej, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty warzywny sos. Nałóż sos do wyjałowionych słoików, wyparzonych we wrzątku wraz z pokrywkami. Sos można przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu przez rok.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE