Sos barbecue z Kansas City

Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • ½ małej startej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • 1½ szklanki keczupu
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ⅓ szklanki octu winnego z jabłek
  • 2 łyżki melasy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok z 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

W rondelku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj cebulę i czosnek, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj keczup, cukier, ocet, melasę, sos Worcestershire, musztardę, pieprz cayenne i sok z cytryny. Duś na małym ogniu przez 5 minut i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Ostrożnie przełóż mieszankę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Sos może zostać schłodzony.

Przechowuj w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2 tygodnie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE