Sorbet z ananasa

Sorbet z ananasa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • pół oczyszczonego świeżego ananasa z pojemnika (ewentualnie ananas z puszki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 miarki odtłuszczonej maślanki*

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ananas kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla, który stawiamy na ogniu. Dodajemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Następnie dolewamy 2 łyżki soku z cytryny. Z całości musimy uzyskać miarkę ananasowego wywaru. Wystudzony przelewamy do robota, dolewamy część maślanki i miksujemy. Przelewamy całość do płaskiego naczynia, w którym będziemy zamrażać sorbet. Dolewamy resztę maślanki i mieszamy. Zamrażamy lody w zamrażarce. I gotowe!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Wow 7 lat temu

Miarka to litr przepraszam?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE