Sorbet gruszkowy

Sorbet gruszkowy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
4 godziny, 40 minut

Przepis

Składniki:
4 szklanki soku z gruszek (1l)
1 szklanka cukru (250 ml)
8 dojrzałych gruszek, przekrojonych na pół
sok i skórka starta z 1 cytryny

do podania:
kandyzowany imbir, posiekany
świeża bazylia, pokrojona w długie paseczki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym rondlu. Gotujemy 15 minut, aż gruszki będą miękkie przy nakłuciu widelcem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Sok gotujemy kolejne 15 minut, aż zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Powstały syrop i gruszki miksujemy w blenderze. Przecieramy do miski przez drobne sito. Wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy i ubijamy na kremową konsystencję. Wstawiamy do zamrażalnika. Powtarzamy ubijanie co godzinę, aż sorbet będzie miał gładką konsystencję (w sumie około 4 razy). Podanie: przybieramy imbirem i bazylią. Uwaga: sorbet możemy przygotować w maszynie do lodów zgodnie z instrukcja producenta.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE