Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami

Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 filety z suszonego solonego dorsza
  • wymoczone w zimnej wodzie przez 48 godzin (wodę trzeba zmienić 5 razy)
  • oliwa
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • białe wytrawne wino
  • 4 młode karczochy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • grubo posiekana
  • sól morska
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany
  • 4 duże prawdziwki
  • pokrojone na plastry
  • pęczek natki pietruszki grubo posiekanej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż czosnek, aż się lekko zrumieni. Ułóż filety z dorsza na oliwie skórą do dołu, dopraw pieprzem, oblej ½ szklanki wina i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. W tym czasie obierz karczochy, pokrój same serca wzdłuż na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim garnku, podsmaż cebulę, aż się lekko zrumieni i zmięknie. Dodaj cząstki karczochów i przesmaż. Dopraw połową czosnku, solą morską i szczyptą pieprzu. Przesmaż, aż karczochy będą zrumienione. Zalej szklanką wrzątku, przykryj i duś ok. 10 min. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę i usmaż prawdziwki z czosnkiem, solą i pieprzem.
Przełóż filety z dorsza na deskę i delikatnie podziel na cząstki. Przełóż je do rondla z karczochami, dodaj prawdziwki, garść natki, pozostały sok z cytryny i delikatnie przemieszaj. Podawaj na toście z ciabatty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE