Solidne chili

Solidne chili
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g boczku
  • posiekanego
  • 2 posiekane cebule
  • 1 główka czosnku
  • podzielona na ząbki
  • obrane i pokrojone na plasterki
  • 5 czerwonych papryk
  • posiekanych
  • 3-5 czubatych łyżek chili w proszku
  • 900 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki po 800 g całych pomidorów w puszce
  • 1 puszka (535 g) czarnej fasoli
  • 1 puszka (535g) zwykłej fasoli
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na średnim ogniu rozgrzać duży garnek, włożyć do niego boczek. Dolać trochę wody, w której rozpuści się tłuszcz z boczku. Kiedy woda wyparuje, boczek zrumieni się. Zlać nadmiar tłuszczu i włożyć do garnka cebulę, czosnek i paprykę. Gotować aż zmiękną i zaczną się karmelizować. Wsypać chili w proszku i włożyć mielone mięso, dobrze wymieszać i rozbić grudy mięsa drewnianą łyżką. Dodać pomidory i fasolę, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Dobrze jest przygotować to danie na dzień przed spożyciem, smaki będą wyraźniejsze.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE