Sola z sosem grzybowym

Sola z sosem grzybowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 duże filety soli (po około 150 gramów)
  • 2 szklanki pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1/3 szklanki dymki pokrojonej na plasterki
  • 1/3 szklanki szalotki pokrojonej na plasterki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • ½ szklanki ubitego w mikserze masła
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przekroić filety wzdłuż na pół. Usunąć niewielkie ścięgno ze środka filetów. Zwinąć rybę w rulon zaczynając od grubszego końca tak, jak się zwija rolmops. Na zewnątrz powinna się znaleźć biała część mięsa, która dotyka ości. Tak zwiniętą rybę nazywa się po francusku paupiettes. Do rondla średniej wielkości ostrożnie włożyć paupiettes i dodać pozostałe składniki, oprócz masła i szczypiorku. Na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować przez 3 minuty. Przytrzymując pokrywkę tak, aby paupiettes pozostały w rondlu. Przelać płyn z gotowania do małego rondla i postawić go na ostrym ogniu. Gotować przez kilka minut, aż płyn odparuje do około 1/3 szklanki. Dodać masło i dokładnie wymieszać mątewką. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka sekund. Nałożyć paupiettes i pieczarki na cztery ogrzane talerze, polać sosem, posypać szczypiorkiem. Natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE