Soczewica janelli

Soczewica janelli
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przepis

Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 rozgniecione ząbki czosnku
posiekana cebula
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki chili w proszku lub w płatkach
filiżanka opłukanej i osuszonej soczewicy
litr bulionu lub puszka pokrojonych pomidorów i łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
sól i pieprz
2 filety z dorsza lub lucjana
pół filiżanki mąki orkiszowej
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
natka kolendry
łyżka gęstego jogurtu

Przygotowanie
Do dużego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy po 2 łyżki każdej z przypraw i podsmażamy mieszając. Wrzucamy soczewicę i mieszamy, żeby ziarna pokryły się przyprawami. Wlewamy bulion lub pomidory z puszki, dodajemy liść laurowy i pieprz. Gotujemy przez 30 minut, aż soczewica zmięknie. Rybę panierujemy w mące i pozostałych przyprawach. Smażymy na oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony. Układamy soczewicę na talerzu, na niej kładziemy rybę. Danie ozdabiamy natką kolendry i gęstym jogurtem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE