śniadaniowe bułeczki z polewą krówkową

śniadaniowe bułeczki z polewą krówkową
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.41)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki soli
1½ szklanki letniej wody
2 łyżeczki rozpuszczalnych drożdży
30 ml miodu
30 ml oliwy
30 g mleka w proszku
skórka z 2 pomarańczy

Polewa
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki


Przygotowanie
Wysyp mąkę, płatki owsiane i sól na stolnicę. Zrób pośrodku spore wgłębienie i wlej do niego wodę. Do wody wsyp drożdże i mleko w proszku oraz wlej miód i oliwę. Ostrożnie mieszaj płyn z sypkimi składnikami, zaczynając od miejsca, w którym się stykają, aż ciecz zostanie wchłonięta i zacznie się formować ciasto. Zagniataj je przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób kulę z ciasta, włóż ją do dużej naoliwionej miski, przykryj wilgotną czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, aż podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wsyp cukier na patelnię o średnicy 30 cm i zalej dookoła wodą. Podgrzewaj na dużym ogniu, nie mieszając. Kiedy woda odparuje, a z cukru zrobi się złocisty karmel, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i starannie wymieszaj polewę trzepaczką. Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i zrób z niego wałek. Pokrój go na 12 części. Ułóż kawałki ciasta na patelni z polewą, zostawiając między nimi małe odstępy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 25 – 30 min. Przykryj patelnię dużym talerzem i odwróć do góry dnem.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE