Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Składniki:
300 ml słodkiej śmietanki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z jednej pomarańczy
skórka starta z jednej limonki
½ szklanki wymieszanego soku z pomarańczy i limonki
5 łyżeczek żelatyny w proszku
2 ½ szklanki greckiego jogurtu


Przygotowanie:
Śmietankę, cukier i wanilię delikatnie zagotować na małym ogniu. Skórki i sok z owoców włożyć do miseczki, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do gorącej śmietanki, wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę zdjąć z ognia, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanych salaterek, pucharków lub silikonowych foremek. Przykryć, wstawić na 3 godziny do lodówki.
Deser można przygotować na dzień przed podaniem. Podawać w naczyniach lub po wyjęciu z foremek na talerzykach. Dekorować pomarańczami w miodzie.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE