Smażony sum

Smażony sum
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:

Masło przekładamy do miseczki. Dosypujemy łyżkę przyprawy kreolskiej. Ocieramy skórkę z cytryny. Musimy uzyskać około jednej łyżki. Przekładamy ją do miseczki. Wyciskamy sok z jednej cytryny i przelewamy go do miseczki. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Umyte filety z suma posypujemy przyprawą kreolską. I przekładamy je na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy je bez tłuszczu – to potrawa w stylu „blacken”, czyli „czerniona”. Kroimy na plasterki dwie cytryny i wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego. Plasterki smarujemy połową przygotowanej wcześniej pasty maślanej. Przekładamy do naczynia przesmażone z obu stron filety i zapiekamy je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury stu siedemdziesięciu stopni. Suma serwujemy dekorując go upieczonymi plasterkami cytryny i resztą maślanej pasty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE