Smażony ryż po tajsku

Smażony ryż po tajsku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis



Składniki:
pół łyżeczki białego pieprzu
4 posiekane ząbki czosnku
pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry
2-4 łyżki oliwy
2 jajka
łyżka posiekanych szalotek
pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek
filiżanka pokrojonego twardego tofu
4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu
pokrojony pomidor
2 filiżanki kiełków fasoli
2 pokrojone dymki
filiżanka natki kolendry
2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych
limetka
sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)

Przygotowanie:
Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE