Smażony okoń morski oraz ziemniaczane purée z mięsem krabów i szczypiorkiem, zapieczone pod sosem thermidor

Smażony okoń morski oraz ziemniaczane purée z mięsem krabów i szczypiorkiem, zapieczone pod sosem thermidor
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • ½ puszki bisque z owoców morza
  • 50 g tartego cheddara
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • koniaku albo brandy
  • 50 ml kremówki
  • 150 g białego mięsa krabów
  • 500 g ziemniaczanego purée
  • 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
  • 4 filety z okonia morskiego
  • olej do smażenia
  • posolona mąka do obtoczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wlej bisque z owoców morza. Odparuj ćwierć objętości. Dorzuć ser. Wymieszaj łopatką. Po dodaniu sera sos nie może się zagotować, bo się zważy. Powinien stać się gęsty i kremowy. Dorzuć żółtko. Bardzo szybko zamieszaj, żeby nie powstała jajecznica. Wlej nieco soku z cytryny oraz trochę koniaku albo brandy. Dodaj łyżeczkę dobrej, angielskiej musztardy. Przetrzyj sos przez sito.
Lekko ubij śmietanę. Dołóż łyżkę lub dwie do sosu. Ostrożnie zamieszaj. Sprawdź, czy w mięsie z krabów nie pozostały resztki pancerzy. Przez chwilę podgrzej je na maśle. Ciepłe purée ziemniaczane dopraw solą i pieprzem. Dorzuć ciepłe mięso krabów. Dodaj posiekany szczypiorek. Wymieszaj, przełóż do żaroodpornego naczynia. Wygładź wierzch przy pomocy szpatułki. Polej sosem thermidor. Wstaw na dwie minuty pod rozgrzany grill, żeby przypiekło się na złocistobrązowo.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA