Smażony łosoś panierowany w mące owsianej, podany na toście

Smażony łosoś panierowany w mące owsianej, podany na toście
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis

Składniki dressingu z whisky:
2 łyżki stołowe whisky
1 łyżka stołowa soku z cytryny
4 łyżki stołowe oliwy
szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek masła

Składniki dania:
4 filety z łososia o grubości 2,5 cm
25g bułki tartej
25g średniej grubości mąki owsianej
szczypta soli i pieprzu
1 rozkłóconej jajo
olej (do smażenia)
masło do smażenia + do smarowania
garść liści młodego szpinaku
4 grube kromki pełnoziarnistego chleba
ósemki cytryny (do podania)

Przygotowanie dressingu z whisky:
Wlej do rondelka whisky. Podgrzej, aby połowa płynu odparowała.
Do miseczki wlej sok z cytryny. Przelej wrzący alkohol do soku. Dolej oliwę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię kawałek masła. Gdy przestanie skwierczeć przelej do dressingu i wymieszaj.

Przygotowanie łososia:
Do miski wsyp bułkę tartą i mąkę owsianą. Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Wymieszaj.
Porcje łososia też trzeba doprawić. W rozkłóconym jajku zanurz tylko wierzch porcji. Połóż na tartej bułce z mąką owsianą i zostaw na chwilę. Zanurz w jajku drugi kawałek. Dopiero teraz wyjmij pierwszy. Wlej nieco oleju na niezbyt silnie rozgrzaną patelnię. Porcje łososia ułóż na patelni stroną z panierką. Smaż na średnim ogniu. Dorzuć trochę masła. Przewróć, gdy panierka będzie złocista. Smaż dalej, ale ryba powinna pozostać w środku różowa. Kromki chleba posmaruj masłem i opiecz pod grillem. Na tostach ułóż kilka liści szpinaku. Polej je dressingiem z whisky, soku cytrynowego, przysmażonego masła i oliwy. Dressingiem polej także talerz dookoła. Przełóż porcje ryby z patelni na liście szpinaku. Obok wyłóż ósemkę cytryny. Polej rybę dressingiem. Podawaj.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE