Smażony kurczak, sos z creme fraiche i spatzle, cytrynowa sałatka z kapusty

Smażony kurczak, sos z creme fraiche i spatzle, cytrynowa sałatka z kapusty
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
3 godziny, 30 minut

Przygotowanie:


Składniki smażonego kurczaka
skórka z 1 cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
75 ml białego wina
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
4 podudzia kurczaka bez kości i ze skórą
2 piersi kurczaka z kośćmi skrzydeł i skórą

Składniki spätzli
250 g mąki
½ łyżeczki nasion selera
½ łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
7 dużych jajek ekologicznych
3 łyżeczki oleju rzepakowego

Składniki sosu
1 łyżka stołowa oliwy
2 drobno posiekane szalotki
100 ml białego wina
350 ml crème fraîche

Składniki sałatki
sok z 1 cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
150 ml oleju rzepakowego
½ drobno posiekanej białej kapusty
pęczek posiekanego kopru

Przygotowanie mięsa
Do miski włożyć skórkę z cytryny, czosnek i tymianek. Wlać wino, wymieszać. Wetrzeć marynatę w porcje kurczaka, ułożyć mięso w misce i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Na średnim ogniu ustawić dużą, żaroodporną patelnię. Gdy się rozgrzeje, wlać olej, ułożyć porcje kurczaka skórą do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, aż mięso będzie złocistobrązowe. Przewrócić porcje i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 8-10 minut, aż mięso będzie soczyste.

Przygotować spätzle:
Do robota kuchennego wrzucić mąkę, nasiona selera, sól, pieprz. Wbić jajka i zmiksować na gęste, gładkie ciasto. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wlać łyżeczkę oleju. Nałożyć ciasto do woreczka do wyciskania z małym otworem. Wyciskać ciasto do wrzątku, aby powstały kluseczki. Gotować je przez 2-3 minut. Postawić patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, wlać pozostałe 2 łyżeczki oleju. Odcedzić kluseczki, wrzucić na patelnię. Smażyć 1-2 minut, aż nabiorą koloru. Przełożyć do miski i odstawić.

Przygotować sos
Na małym ogniu rozgrzać niewielką patelnię. Wlać oliwę, wrzucić szalotki, smażyć przez 4-5 minut, aż będą miękkie. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i odparować ⅓ płynu. Dodać crème fraîche, zmniejszyć płomień i podgrzać sos. Przełożyć połowę sosu na kluseczki i wymieszać.

Przygotować sałatkę
W misce utrzeć sok z cytryny i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dolać olej i utrzeć. Polać dressingiem kapustę, dosypać koper i wymieszać. Pokroić mięso w plastry, ułożyć na ogrzanych talerzach. Nałożyć porcje spätzli i sałatki z kapusty. Polać resztą sosu wedle uznania.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE