Smażony krab z fasolą i czosnkiem

Smażony krab z fasolą i czosnkiem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 10)
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przepis

Składniki:
duży krab mułowy
paczka czarnej fasoli
4 rozdrobnione ząbki czosnku
mała posiekana papryczka chili
starte kłącze imbiru
90 ml oleju z orzeszków ziemnych
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
wino ryżowe
250 ml bulionu z kurczaka
¼ pęczka posiekanej dymki
pęczek chińskich brokułów
150 g łamanego ryżu
300 ml wody

Przygotowanie:
Fasolę moczyć przez noc. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryż płukać pod bieżącą wodą, żeby usunąć skrobię. Odsączyć. Dodać szczyptę soli i odmierzoną wodę. Zagotować. Przykryć. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Zgasić płomień. Odstawić ryż na 25 minut. Podzielić kraba na ćwiartki. Usunąć wnętrzności. Oddzielić i rozbić szczypce. Rozgrzać wok. Wlać olej z orzeszków ziemnych. Podsmażyć czarną fasolę przez 2 minuty. Dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć przez 30 sekund. Włożyć kawałki kraba. Podsmażać przez 3 minuty. Dolać wino ryżowe i bulion. Smażyć przez 10-15 minut, aż krab będzie gotowy. Dodać brokuły. Smażyć przez 3 minuty, aż zmiękną. Posypać dymką. Podawać z ryżem.

Przepis opracowany na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE