Smażony homar z warzywami

Smażony homar z warzywami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 homary (najlepiej samice)
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • ⅓ szklanki oliwy dobrej jakości
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • około ⅓ szklanki mąki typu Wondra
  • ⅔ szklanki posiekanej dymki
  • 1 ½ łyżki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czubek noża ustawić na linii biegnącej między oczami a czułkami i przekroić. Homara sprawiać nad dużą miską, aby zebrać wszystkie soki. Wykręcić i wyłamać szczypce. Odkroić część ogonową. Przekroić korpus na pół wzdłuż linii grzbietu. Usunąć żołądek, znajdujący się między oczami. Wyjąć wątrobę oraz ikrę. Dodać do miski z sokami. Usunąć pancerz z korpusu. Wyjąć i wyrzucić płuca. Przekroić odwłok z małymi odnóżami na połowę. Pokroić ogon na cztery plastry. Połamać szczypce i podzielić na 2 części, łamiąc w stawach. (Powinno się uzyskać około 1 szklanki soków z homara.) Dodać do nich wino i odstawić na bok.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE