Smażony bekon z jajkami w koszulkach i pomidorkami z octem balsamicznym

Smażony bekon z jajkami w koszulkach i pomidorkami z octem balsamicznym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Kaloryczność:
264 kcal.

Przepis

Nie musicie rezygnować z jajek i bekonu w czasie diety – zmieńcie jedynie nieco sposób ich przygotowania. Zamiast boczku wybierzcie chudy wędzony schab.

Składniki:
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
4 plasterki wędzonego schabu
1 łyżeczka białego octu winnego
2 jajka od kur z wolnego chowu
8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
porządna garść rukwi wodnej
dobrej jakości ocet balsamiczny
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Dużą patelnię z nieprzywierającym dnem posmarować olejem, używając pędzelka. Wstawić na średni ogień, położyć schab. Smażyć 2 minuty, przewrócić, smażyć kolejne 3 minuty. Niewielki rondelek wypełnić wodą do połowy, dolać biały ocet, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, woda powinna lekko „mrugać”. Wbić jajka po jednym do wody, tak, by się nie stykały. Gotować 2 i pół minuty. Po minucie jajka powinny wypłynąć na powierzchnię. Jeśli białko przywiera do dna, należy je delikatnie podważyć drewnianą łyżką. Na patelnię dołożyć pomidory, posypać sporą ilością czarnego pieprzu. Smażyć pomidorki przez około minutę, aż lekko zmiękną, przewracając raz w czasie smażenia. Na każdym talerzu ułożyć garść rukwi wodnej, na niej położyć podsmażony schab i pomidorki, skropić octem balsamicznym. Dziurkowaną łyżką wyjąć jajka z wody, umieścić na wierzchu. Posypać pieprzem i zajadać, póki gorące i smakowite.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE