Smażone ziemniaki po kowbojsku

Smażone ziemniaki po kowbojsku
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przepis

Składniki:
800 gramów ziemniaków - obranych, pokrojonych w dwucentymetrowe kawałki
4 łyżki oliwy
1 duża czerwona cebula – pokrojona w półplasterki
200 gramów chorizo – obranego i pokrojonego w półplasterki
2 łyżki listków świeżego tymianku
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki listków natki pietruszki lub kolendry
opcjonalnie: 1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej papryczki chili

Przygotowanie:
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie i gotować przez pięć minut. Następnie dokładnie odcedzić. Kiedy się gotują, na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dusić do miękkości cebulę (5 minut). Dodać chorizo i dusić kolejne pięć minut mieszając, żeby nic nie przywarło. Zdjąć z patelni na którą dodać pozostałą oliwę, tymianek i dobrze odcedzone ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu mieszając do zrumienienia (10 minut). Dodać z powrotem uduszoną cebulę z chorizo i smażyć razem minutę do dwóch. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypać ziołami i chili.

@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE