Smażone pieczarki

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ¾ kg świeżych pieczarek
  • ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekanego
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na dużą patelnię wsypać posiekany czosnek, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć, ale się nie zrumieni, ok 30 sekund. Wsypać pieczarki, zamieszać, przykryć. Dusić 4 minuty, mieszając kilka razy.
Odkryć, posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut. Posypać natką, zamieszać, podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ursi5 6 lat temu

Pieczarki bardzo chłoną wodę, więc lepiej przetrzeć je tylko ręcznikiem jednorazowym i wówczas danie jeszcze szybciej można przygotować, bo nie tworzy się płyn, który musi odparować.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE