Smażone ostrygi

Smażone ostrygi
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia kreolska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis

Składniki

2 tuziny obranych ostryg
200ml maślanki
pikantny sos do smaku
2 łyżki mieszanki ostrych przypraw
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

Ostrygi przełóż do miski z maślanką i pikantnym sosem. Dopraw łyżką mieszanki ostrych przypraw. Resztę mieszanki wsyp do płaskiego naczynia razem z mąką kukurydzianą i mąką pszenną.

Podgrzej ok. 2 cm oleju na głębokiej patelni. Obtocz ostrygi w panierce z mąki i przypraw. Gdy olej już się rozgrzeje, małymi partiami przełóż je na patelnię. Ostrygi smaż do momentu uzyskania złocistego koloru. Przy wyjmowaniu użyj łyżki cedzakowej. Ostrygi osusz na ręczniku papierowym.

Pozostałe ostrygi usmaż w ten sam sposób dodając oleju w razie potrzeby - pamiętaj jednak, by olej był odpowiednio rozgrzany.

Podawaj gorące.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE