Smażone karczochy w stylu „Kabaretu” z sosem ziołowym

Smażone karczochy w stylu „Kabaretu” z sosem ziołowym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Czas przygotowania:
15 minut

Przygotowanie:



Składniki karczochów:
2 puszki całych karczochów
200 g doprawionej, włoskiej tartej bułki
3 jaja
oliwa (do smażenia)

Składniki sosu:
360 ml oliwy
160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki białego pieprzu
1 posiekany pęczek natki pietruszki
1 posiekany pęczek kolendry
sól (do smaku)

Przygotowanie karczochów:
Przetnij karczochy na pół, zanurz w jaju, potem w bułce tartej, smaż na oliwie.

Przygotowanie sosu:
Wrzuć wszystkie składniki do miksera. Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie zielony, gładki sos. Podawaj.

© 2012 Lucia Palmieri

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE