Smażone kapary

Smażone kapary
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Na sicie osączyć słoik dużych kaparów o zawartości 90-120 gramów. Dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli. Starannie osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać do 180°C dwucentymetrową warstwę oleju rzepakowego lub szafranowego. Wrzucić kapary, podsmażać przez 2 minuty, mieszając ostrożnie łyżką cedzakową. Powinny się lekko zrumienić. Osączyć na papierowym ręczniku. Przesypać do miseczki, gdy ostygną tak, aby można je było wziąć do ręki.


© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE