Smażona wołowina z cebulą i miętą, makaron na ostro

Smażona wołowina z cebulą i miętą, makaron na ostro
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki wołowiny
450 g chudej polędwicy wołowej, pociętej na cienkie plastry
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnej sherry
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki stołowe oleju arachidowego
225 g grubo pokrojonej cebuli
3 łyżki stołowe wody
2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
garstka świeżych liści mięty

Składniki makaronu
175 g makaronu nitki z fasoli mung
1 łyżka stołowa oleju arachidowego
2 łyżki stołowe grubo pokrojonej czarnej fasoli
3 łyżki stołowe drobno pokrojonej dymki
2 łyżki stołowe grubo pokrojonego czosnku
1 łyżka stołowa drobno pokrojonego imbiru
110 g drobno pokrojonej marchwi
110 g drobno pokrojonego tofu
225 g drobno posiekanej chińskiej kapusty pak choi
250 ml wody
2 łyżki stołowe wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
1½ łyżki stołowej ostrej pasty sojowej
1 łyżka stołowa łagodnej pasty sojowej
2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki drobno pokrojonej dymki, do podania

Przygotowanie wołowiny
Pokroić mięso w paski, wrzucić do miski, wlać jasny sos sojowy i wino ryżowe. Dorzucić skrobię kukurydzianą i wymieszać. Pozostawić w marynacie na 10-20 minut. Rozgrzać silnie wok, wlać olej. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając przez minutę lub aż będzie brązowe. Wyjąć łyżką cedzakową i ostawić na bok. Do woka wrzucić cebule i smażyć, mieszając przez 1-2 minuty. Wlać wodę i smażyć 3 minuty. Odlać płyn, który puściło mięso i wrzucić wołowinę do woka. Dolać sos ostrygowy i smażyć przez minutę. Dorzucić liście mięty, smażyć minutę, zdjąć z ognia.

Przygotowanie makaronu
Makaron moczyć w dużej misce z letnią wodą przez 15 minut. Gdy zmięknie, odcedzić. Pokroić na kawałki o długości 7,5 cm. Silnie rozgrzać czysty wok, wlać olej arachidowy. Gdy będzie tak gorący, że aż zacznie się dymić, wrzucić czarną fasolę, dymkę, czosnek i imbir. Smażyć mieszając przez 15 sekund. Dorzucić marchew i smażyć, mieszając 2 minuty. Dodać tofu i kapustę, ostrożnie wymieszać, żeby tofu pozostało w całości. Dodać wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem oleju sezamowego. Smażyć na małym ogniu przez minutę. Dorzucić odcedzony makaron, wlać olej sezamowy i smażyć 3 minuty. Nałożyć makaron do miseczek lub na półmisek. Obok położyć porcję wołowiny, przybrać dymką i natychmiast podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE