Smażona polędwica wołowa z suszonymi śliwkami i ciastkiem z ziemniaków

Smażona polędwica wołowa z suszonymi śliwkami i ciastkiem z ziemniaków
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Przepis



Sos z czerwonego wina
pół butelki czerwonego wytrawnego wina
6 kartonów po 300g gotowego wywaru wołowego
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz
1 mała cebula, drobno posiekana
200g oczyszczonych i grubo posiekanych brązowych pieczarek (pieczarka dwuzarodnikowa - agaricus bisporus), mogą być zwykłe pieczarki
2 pozbawione nasion i drobno posiekane pomidory
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
masło

Ciastka z ziemniaków
450g ziemniaków do pieczenia, bez skórki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
100g roztopionego masła
8 posiekanych suszonych śliwek

Wołowina
4 steki po 225g z polędwicy wołowej
sól i świeżo mielony czarny pieprz
25g masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Szpinak
80g szpinaku


Przygotowanie
Sos winny przygotuj w dużym rondlu. Wlej wino, wywar wołowy, ocet balsamiczny i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina straci połowę objętości. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przy pomocy noża nadaj ziemniakom kształt beczułek, a następnie pokrój je bardzo cienko przy pomocy mandoliny lub bardzo ostrego noża. Wyłóż foremki (na przykład do puddingu Yorkshire) warstwą plasterków ziemniaka, dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną stopionego masła. Posyp posiekanymi suszonymi śliwkami i ułóż kolejne warstwy plasterków ziemniaka, pamiętając, by między każdą znalazło się stopione masło oraz odrobina soli i pieprzu. Nie martw się, jeśli ziemniaki wystają ponad brzeg foremki – opadną podczas pieczenia. Ciastka ziemniaczane piecz około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól im ostygnąć, a następnie wyjmij z foremek i odstaw na bok. Steki z wołowiny przypraw pieprzem, nie dodawaj jednak soli. Podgrzej na patelni masło i oliwę, a kiedy zaczną się pienić możesz zacząć smażyć mięso. Poczekaj aż steki zrumienią się z jednej strony, przewróć na drugą i smaż jeszcze 5-6 minut lub tak długo jak ci to odpowiada. Wyjmij steki z patelni i pozwól im odpocząć w ciepłym miejscu. Do patelni po stekach wrzuć szpinak i smaż krótko, tylko tyle, żeby liście zaczęły się fałdować i kurczyć. Wyjmij szpinak i odłóż na bok, a na patelni podsmaż przez kilka minut cebulę, grzyby, pomidory, czosnek i pietruszkę; niech zmiękną. Wlej sos winny, dodaj trochę masła, żeby nadać mu połysku i pogotuj chwilę na wolnym ogniu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Rozłóż szpinak na 4 talerzach, połóż na nim ciepłe ciastka z ziemniaków, usmażone mięso i polej przy pomocy łyżki sosem. Gotowe.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE