Smażona pizza

Smażona pizza
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.57)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Składniki:

  • 260 g mąki plus do posypania stolnicy
  • ¾ łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • więcej do smażenia
  • 500 ml podgrzanego świeżego
  • lekkiego sosu pomidorowego
  • plasterki mozzarelli do smaku
  • sól i czarny pieprz
  • plasterki szynki parmeńskiej i listki bazylii (dowolnie)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać mąkę, drożdże i sól w robocie kuchennym. Włączyć maszynę i dodać ½ szklanki wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiać przez ok. 30 sekund, dodając po łyżce wody, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie lekko lepkie. Jeśli jest zbyt lepkie, dodawać po łyżce mąki. Wlać do miski łyżkę oliwy i pokryć nią ciasto. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, ok. 1 – 2 godziny. Zagnieść znowu kulę i podzielić na 4 części, z każdej uformować mniejszą kulę. Ułożyć każdą na wysypanej mąką stolnicy, posypać mąką i przykryć folią lub ściereczką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Uformować 25-centymetrowe krążki. W razie potrzeby posypać mąką, żeby ciasto nie przylepiało się do wałka. 25-centymetrową patelnię posmarować oliwą i rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć ciasto na patelnię i wyregulować ogień, żeby ładnie się zrumieniło, ale nie przypaliło. Jeśli formują się nierówne bąble, należy je nakłuwać. Przekręcić na drugą stronę, posmarować zrumienioną stronę sosem pomidorowym, ułożyć ser, posypać solą i pieprzem, ewentualnie ułożyć szynkę i listki bazylii. Jeśli na wierzchu pizzy jest dużo dodatków, patelnię przykryć pokrywką i dalej smażyć, lub wstawić na chwilę do piekarnika, żeby wierzch był ciepły. Jeśli dodatków nie jest zbyt dużo, smażyć aż spód się zrumieni. Podawać gorącą, ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE