Smażona mielonka z ziemniakami i chlebkiem kukurydzianym

Smażona mielonka z ziemniakami i chlebkiem kukurydzianym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis


Chlebek kukurydziany:
225 g masła
225 g przesianej mąki pszennej
225 g średnio grubej żółtej mąki kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia
125 g drobnego cukru
2 duże jajka, rozkłócone
475 ml mleka, najlepiej 3,2%

4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
50 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka przyprawy kajuńskiej
6 plastrów peklowanej wołowiny z puszki albo puszka (340 g) mielonki wołowej, pokrojonej na plastry
8-10 pomidorków koktajlowych

4 jajka

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200oC/ 180oC z termoobiegiem. Połóż masło w kwadratowej formie (o boku 23 cm) i wstaw do piekarnika, by się stopiło. Zaraz po stopieniu wyjmij foremkę i odstaw na bok. Zmniejsz temperaturę do 180oC/ 160oC z termoobiegiem.

2. Wymieszaj w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz ½ łyżeczki soli i zrób pośrodku wgłębienie. Wlej do niego jajka, mleko i stopione masło. Starannie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, odpowiednio szybko, by masło nie stwardniało. Przelej ciasto do ciepłej natłuszczonej blachy i piecz 25 minut albo do czasu, aż chlebek wyrośnie i będzie złocisto-brązowy. Odstaw go w formie na parę minut, wyjmij i ostudź na metalowej kratce.

3. Ugotuj ziemniaki w dużym rondlu przez około 8-10 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Dokładnie je odsącz i odparuj. Rozgrzej olej na dużej patelni z metalową rączką, dodaj cebulę oraz czosnek i usmaż na małym ogniu, aż zmiękną. Wmieszaj ziemniaki, przyprawę kajuńską oraz trochę soli i pieprzu. Smaż do czasu, aż ziemniaki się zrumienią, a następnie wmieszaj wołowinę, która może się trochę rozpaść. Smaż jeszcze około 10 minut. Dodaj pomidorki i wstaw patelnię do piekarnika, żeby danie dobrze się zapiekło.

4. Podaj gorącą wołowinę z jajkiem sadzonym i grubymi kromkami chlebka kukurydzianego.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE